Kan man dra allt socker över en kam?
Socker är ett samlingsnamn för ett brett antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.
Socker är sött samt rikt på energi och utgör det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.
I vardagligt tal och i mindre detaljrika innehållsförteckningar används termen socker oftast om raffinerad sackaros.
Strösocker samt bitsocker består av bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom ordinärt socker såsom bit- eller strösocker.
Det finns flera skilda sockerarter, de främsta sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.
Vi får i oss allt för mycket socker och kolhydrater för att det ska vara nyttigt för kroppen.
Och ”vanligt” socker som det som finns i till exempel läsk som Coca Cola är inte nyttigt. yr av bantning
Visste du att en burk Coca Cola innehåller kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?
Fast Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika mycket socker som likvärdig mängd apelsinjuice. Skillnaden är dock att apelsinjuice innehåller vitaminer samt mineraler vilket du knappast hittar i en CocaCola burk.
Men låt oss ta en titt på en del olika alternativ till det ”vanliga” sockret.
Polydextrose Fibrer
Polydextrose är vattenlösliga fibrer som finns i livsmedel.
Ungefär 9% är sockerarter, resten är fibrer.
Ca 75% går rakt genom kroppen, övriga blir mat till nyttiga bakterier i tarmsystemet.
Finns i många olika livsmedel så att tillverkarna kan skryta med ”Innehåller nyttiga fibrer”
StröSöt – som strösocker men med flera annorlunda namn
Strösöt ser ut samt smakar som socker – men innehar endast ca 75% sötma mot socker.
Strösöt är en 100% äkta produkt och det officiella namnet är Erytritol.
Säljs under en mängd olika varumärken,
Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.
Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp över huvud taget av kroppen.
Inga kalorier samt inget GI (glykemiskt Index).
Ser ut som och innehar samma granulering som strösocker.
Förekommer naturligt i päron, meloner samt svamp med flera.
Sucralose flytande
Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.
Till skillnad från socker så kan kroppen ej ta upp Sucralose.
Inga kalorier och inga kolhydrater med andra ord.
Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men alldeles sockerfritt.
Smakar som socker.
Finns som sacketter, totalt kolhydratfria, ger enbart sötman och är perfekt till kaffe, te och liknande.
Sacketter skänker enbart sötman.
Vill man också ha “Body”, dvs fylligheten som socker bidrar till, så finns det en pulvermix innehållandes maltodextrin.
Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligen med syra och/eller enzymer.
Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.
Maltodextrin används i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin därför att det tas upp kvickt i kroppen.
Aspartam
Aspartam är ett sötningsmedel som används istället för socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.
Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår mestadels i färdiga livsmedelsvaror.
Aspartam är ett proteinliknande ämne som ger fyra kcal per gram.
Aspartam ger ingen kariespåverkan och inget blodsocker- eller insulinsvar.
Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men eftersom sin cirka 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.
Aspartam har, till skillnad från en del andra sötningsmedel, ej någon laxerande verkning vid överkonsumtion
Användning
Aspartam är tillfört i närmare 6000 livsmedel runt om i världen, varav ungefär 2000 i Europa.
Substansen används som sockerersättning i bl.a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.
Debatten gällande risker
Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda samt debatterade.