För och nackdelar med Atkinsmetoden
De som ägnar sig åt atkinsmetoden går antingen ner I vikt I samma utsträckning eller mer än de som är dedikerade åt andra bantningsmetoder. Det är en notering som grundar sig under en ettårsperiod – inom vilka inga negativa hälsorisker har påträffats. Den effektiva viktminskningen tycks ej bero på kroppens omvandling av metabolismen utan snarare p.g.a. att Atkinsdieten dämpar hungerskänslor i hög utsträckning.
P.g.a. att Atkinsdieten medför ett lågt innehåll av både stärkelse samt socker reduceras glukosreserven som är vattenbindande. På så vis minskar mängden vatten i kroppen, vilket i sin tur medför en effektivare viktminskning.
Dock pekar inte all forskning på genomgående fördelar med Atkinsdieten. Forskarna har kommit fram till många slutsaster avseende Atkinsmetoden. Det finns ett exempel på en studie som jämför tre olika dieter. En grupp av försökspersonerna åt föda med låg fetthalt. Dessa personer åt mycket fullkornsprodukter, frukt och vegetabilier. En annan kategori åt medelhavskost vilket innebär att man äter mycket fisk, fullkornsprodukter, grönsaker samt frukt. En tredje kategori åt enligt Atkinsmetoden och drog ner rejält med kolhydraterna och ökade intaget av fett samt proteiner.
De försökspersoner som ägnade sig åt Atkinsdieten blev av med flest kalorier gentemot de två andra grupperna. Dock förekom det vissa fysiska reaktioner hos Atkinsgruppen som är värda att observera. Stresshormonet kortisol ökade hos de som minskade kolhydraterna i kosten. Det noterades även en ökad risk för Atkinsbantarna att råka ut för skadliga inflammatoriska sjukdomar.
Å andra sidan så visade det sig att den grupp som intog lägre fetthalt uppvisade minst omställning vad gäller kaloriförbrukning. Istället noterades att lågfettsgruppen visade på dels en minskning av det goda kolesterolet och dels en höjning av skadliga blodfetter. Det är en oroande upptäckt med tanke på att dessa nackdelar kan leda till en utökad risk för hjärt-och kärlsjukdomar.
Det finns en del andra nackdelar med dieten som är värda att ha i beaktande. Man måste emellertid beakta att dessa nackdelar kan drabba somliga medan andra inte alls. Därtill kan de skifta i olika grader.
En allt för låg halt av kostfibrer kan leda till förstoppning och i värsta fall utveckla tarmsjukdomar. Om man innan påbörjad Atkinsdiet ätit mycket socker och kolhydrater kan det innebära att det blir tufft att ta sig igenom induktionsfasen, d.v.s. Atkinsmetodens första moment. Det finns därmed en risk att många blir avskräckta av Atkinsmetoden redan i första fasen. Men det är betydelsefullt att beakta att kroppen vänjer sig vid att i större omfattning förbränna fett istället för kolhydrater.
Det blir en hög halt av animaliskt fett som ingår när man ägnar sig åt Atkinsdieten. En del experter hävdar att det kan ha negativa effekter på kolesterolvärdet och höja risken för hjärt-och kärlsjukdomar. Och det faktum att kroppen vänjer sig vid att använda fett istället för kolhydrater som huvudsaklig källa för energi kan medföra att det uppstår problem med njurarna samt kan leda till gikt och huvudvärk.