Att vara rookie med LCHF
LCHF förklarat
LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat vilket på svenska betyder ca Lite kolhydrater och mycket fett. Detta är en ganska ny beteckning på en kostplan som använts i mer hundra år – uppfanns av Banting varefter livsmedelsindustrin lurat på oss kalorimetoden som är svält och dömd att misslyckas – som ett sätt att gå ned i kroppsmassa. Det var dr. William Banting som först dokumenterade dieten och gav ut den i folderform – S letter Of Corpulence – till överviktiga patienter. Han upptäckte att när folk drog ner på socker, bira, bröd samt potatis så tappade de i kroppsmassa ganska snabbt.
LCHF-dieten enligt Bantings bok glömdes bort under centrum av 1900-talet och man började fokusera på att istället ta bort allt fett ur kosten, vilket också funkar i teorin, men människor gick hungriga och föll lättare för frestelser. Kalorimetoden, dömd att misslyckas för det är ett annat namn för svält.
Idag är LCHF-dieten tillbaka och här för att stanna. Man får äta sig mätt av massor av goda livsmedel som är rika på protein samt – före allt – fett. Det är ovant för folk som försökt gå ned i kroppsmassa fordom att abrupt måste addera en massa fett i sin mat, fettet som man tidigare trott var den fina figurens värsta motståndare!
Anledningen ligger i att om kroppen känner sig förvissad med vetskapen om att fett hela tiden delas ut i överflöd, så bränner den det lagrade fettet i kroppen nära nog ohämmat. Vid en viss mängd kolhydrater däremot så lagras extra energi som fett och kroppen bränner socker i stället – kolhydrater som inte redan är socker – bröd, pasta, påtatis, spagetti, ris m fl – omvandlas till socker omgående.
Proteinintaget skall vara på ungefär samma grad som man fordom oxå fått rekommenderat, eventuellt något högre. En bra fördelning tittar på ut ca såhär:
Fettprocent: 70
Proteinprocent: 20-25
Kolhydratsprocent: 5-10
Detta innefattar alltså för normal LCHF, varken superstrikt eller en aning mer generös. Vilken nivå man själv mår bra av att ligga på får man experimentera fram, men för att snabbt gå ned i vikt är det bra att äta så en aning kolhydrater som möjligt, det finns de som inte äter en endaste kolhydrat under speciell tid för att maximera viktnedgången och fettförbränningen.
Äta bra med LCHF
I början kan det kännas tufft att avsäga sig livsmedel som tidigare fyllt ens måltider, som pasta, spagetti, bröd, potatis, rotfrukter – samt godis självklart. Vad lägger man nu vid sidan om köttet? Och hur ordnar man nu fredagsmys? Och vad kan man inmundiga i själva verket?
I takt med att allt fler blir LCHF:are utvecklas nya produkter och nya recept, allt för att göra dieten så enkel som genomförbart att leva efter. Man kan baka fröbröd, kesopannkakor, förtära LCHF-pasta och sjögräsnudlar, samt njuta av tiramisu, cheesecake och ett litet antal rutor mörk choklad alltemellanåt. Den som verkligen undersöker möjligheterna i LCHF behöver inte sakna någonting alls. Tvärtom i många fall, maten blir mest lyxmat.
När det gäller dryck så är bubbelvatten både gott och läskande, särskilt om man smaksätter det. Aromhuset Bordsvattenaromer är kolhydrats- samt kalorifria smakgivare till kolsyrat mineralvatten – oavsett man handlat det från affär eller kolsyrat själv. Vikingsoda har också goda essenser för kolsyyrat vatten. Det finns fler fabrikat men dessa är dom godaste – man blir snabbt kräsen med god LCHF kost.
I Aromhusets sortiment finns också kaffearomer, gräddaromer och et supergoda (för det är gjort av socker men 600 ggr sötare) sötningsmedlet Sucralose, där en endaste droppe motsvarar en halv sockerbit! Gräddaromerna är underbara att smaksätta tjock yoghurt och vipsad grädde med samt tillsammans med en eller ett par droppar Sucralose blir frukostyoghurten som värsta desserten, helt utan onödiga kolhydrater! Alla aromer från Aromhuset går att anskaffa på www.allt-fraktfritt.com.