Kolhydratdieter som LCHF och banti
LCHF
”LCHF är ingen bantningsmetod, utan en livsstil”, det är ofta kommentaren man får från denna diets utövare när man snackar om LCHF som ett sätt att gå ner i vikt. Förkortningen LCHF står för Low Carb High Fat vilket på svenska blir Lite kolhydrater och mycket fett. Genom att drastiskt avvika ner på intaget av kolhydrater så tvingas kroppen att alstra ketoner för att framförallt förse hjärna med näring, dessa skapas av fettceller. Efter några dagar på LCHF hamnar man i ett tillstånd som heter ketos, vilket innebära att ketoner är det huvudsakliga bränslet i kroppen, i antonym till innan då det var glukos (druvsocker).
När man äter i enlighet med LCHF äter man lite kolhydrater samt mycket fett och gör dieten till en livsstil som man är tänkt att följa för resten av livet, även efter att man nått sin målvikt.
LCHP
LCHP liknar LCHF i det att man utesluter alternativt avsevärd drar ner på kolhydraterna, men istället för att fylla på med fett så fyller man på med äggviteämne. Denna diet används mycket av folk som tränar samt vill anlägga muskler, alternativt de som vill bliva av med underhudsfettet. LCHP går bra att köra under en viss tid, men kroppen behöver fettvävnad för att använda som bränsle samt en mängd andra användningsområden, så man ska inte utöva LCHP-diet allt för länge.
Dukan
Dukandieten är framtagen av fransmannen Pierre Dukan och består av fyra stadier. Dess grundidé baseras mycket på LCHP, man skall alltså äta mycket äggviteämne, men måttligt med fett och kolhydrater. I första stadiet, som kallas för attack, ska man bara äta fettfritt äggviteämne. Saker som fiskrätter, nötkött, hönsbarn och ägg går bra (emellertid blott en äggula per dag!), medans det mesta övrigt försvinner. Strikt är det, men inledningen varar blott i 3-10 dagar.
Atkins
Atkins är en annan läkare som blivit burgen på att dela med sig av sina tankar angående viktnedgång. Även här är det just kolhydraterna som ses som den största boven och absolut som Dukandieten utgör Atkinsdieten av fyra faser. Atkinsdieten har haft jätte genomslag världen över sedan den introducerades på 1960-talet. Det intressanta med Atkins är att det är en läkare som utformat metoden vetenskapligt med blodprover och annat på sina patienter under behandlingen.
Paleo/Stenålderskost
Paleodieten är ännu en variant av alla kolhydratreducerade dieter som är i ropet för tillfället. Här ligger fokus på att man äter ungefär så som våra förfäder under stenåldern åt, dvs mycket kött och vegetabilier, en aning frukt, nötter samt bär men inget av fralla, ris, pasta osv, samt inga mjölkprodukter. Man äter så ”ren” mat som genomförbart, utan tillsatser. Många anser att detta är den mest hälsosamma dieten man kan begagna sig av, medan andra menar att den inte är lika verkningsfull för viktminskning som mer kolhydratsstrikta dieter som LCHF eller Dukan.
Piffa till lågkolhydratsmaten samt -drycken med smaker!
Gemensamt allmän dessa dieter är ett lägre intag av kolhydrater än vad vi vanligt sett är bruk vid. I begynnelsen kan man lida av omställningsbesvär såsom matthet huvudvärk och muskelsvaghet, men kroppen vänjer sig snart vid det nya bränslet (fett från maten och från kroppens överflödsfett) samt blir snart piggare samt starkare än tidigare. Man sliper jobbiga blodsockersvängningar och lider man av sockersjuka kan man tarva minimera sitt insulin, vissa avgår t o m totalt att ta insulin.
Den som anser det är trist att blott dricka vatten kan krydda sitt kolsyrade vatten med Aromhusets bordsvattenaromer, helt fria från kolhydrater och kalorier. Man kan också testa kaffearomerna och gräddaromerna – som är supergoda i yoghurt! Aromhusets produkter köper man enklast från www.allt-fraktfritt.com – kommer direkt i brevlådan.
Den som inte vill avstå från alkohol kan blanda Pernod samt Ouzo (som innehåller en mängd socker) med Prestige essenser samt Sucralose. Likörer går oxå att göra på essenser – även gräddlikör. Även. en god grogg går att blanda med aromhusets sockerfria Läskkoncentrat + kolsyrat vatten. Mycket godare än de äckliga Zero läsken man köper färdiga. Det finns diabetiker som inte druckit en grogg på decenier för att den sockerfria köpeläsken är så äcklig – spriten förstärker därjämte den metalliknande smaken från sötningsmededlen. Aromhuset å andra sidan sötar sina läskkoncentrat med Sukralose – tillverkas av socker och smakar som socker – men är 600 ggr sötare.
Sprit är ett fröjd samt en njutning så inte alla kan eller vill avstå det för att gå ner i vikt. Man skall då veta detta: kroppen har 3 kostförbränningslägen: kolhydratförbränning (när det dagliga intaget av kolhydrater är över ett visst antal gram är viktminskning inte möjlig), fettförbränning samt spritförbränning. Man kan vara i perfekt ketos (fettförbränningsläge) men så fort man dricker sprit går kroppen över i spritförbränningsläge (för alkohol är ett gift för kroppen och det ska förbrännas bort helt).
Viktminskningen avstannar till spriten förbrukats (två cl per timme). Alla kolhydrater man intar accumuleras för att efteråt förbrännas – man kan hamna i kolhydratläge när kroppen gjort sig av med spriten. Har man druckit bira så innehåller denna 12% kolhydrater (stamvörtstyrka).
Torrt vin: (tillsätt ett litet antal droppar Sucralose om det är för torrt, smaka av tills det matchar) och starksprit, ev grogg på Aromhuset sockerfria läskkoncentrat, är vad som gäller om man ska njuta av sprit utan att inmundiga för mycket kolhydrater.
Rödviner är nästan alltid torra. Vitt rödtjut från Alcase är nästan alltid torrt. Chardonnay är fylligt även när det är snustorrt. Brygger man eget vin kan man svälla det total-torrt. Bra att veta om man är sugen på rödtjut.