LCHF – de olika stadierna I Low Carb High Fett dieten
LCHF kan vara krångligt innan man är i ketos
De allra första dagarna på en kolhydratfattig föda kan upplevas som jobbiga. Vissa upplever stora bekymmer medan andra knappt märker av omställningen alls. De första dagarna kan också förlänga på tiden och bliva till veckor. Då gäller det att vara genomgående samt ha tålamod, för problemen försvinner inom kort.
Besvären man kan drabbas av inkluderar saker som
• Muntorrhet, avskyvärd smak i munnen
• Nedstämdhet
• Orkeslöshet
• Muskelsvaghet
• Huvudvärk
• Sötsug
• Trötthet
Som synes är det inga jätteallvarliga bekymmer, men heller inte någon särskilt rolig upplevelse. Kan man så är det effektivt att sova bort mycket denna tid, eljest innefattar det att blott härda ut. För vissa är det över på ett par dagar medans andra får dras med några av besvären i flertal veckor samt detta beror mestadels på hur djup nere man var i sockerträsket före man började med LCHF. I princip handlar det att komma över i fettförbränningsläge – ketos – genom att förbränna dom kolhydrater kroppen har lagrat upp som socker. Innan detta sker är man också hungrig som vid vanlig bantning, i varje fall sugen.
Grunderna i en LCHF-kost
Det kan tyckas komplicerat att bilda sig vad man får och inte får äta när man börjar med LCHF, men har man antagligen snappat grunden så är det uppenbart. Man får förtära
• Protein, dvs kött, fisk, ägg
• Fett, dvs olja, smör, grädde, majonnäs, fet yoghurt (minst 10 %)
• Ost (ju mer fett desto bättre)
• Ovanjordgrönsaker som kål, avokado, sallad, gurka osv.
• Nötter samt frön
• Bär, helst hallon
• Sötningsmedel som Stevia samt den betydligt mer välsmakande Sucralose
Man skall undvika:
• Uppenbara kolhydrater som socker, mjöl, pasta,öl och mjölk, bannor och läsk och juice
• Gömda kolhydrater i halvfabrikat (ketchup är t ex laddat med socker!) kallade för glukos, stärkelsesirap, maltos och liknande
• Underjordgrönsaker som potatisar och morot, kålrot går däremot skaplig!
• Frukt, doch kan man äta vissa bär i rimliga mängder
• Lightvarianter av föda, särskilt mjölkbaserade sådana – fettet är ersatt med socker
Saker som kompletterar LCHF
För att göra sin LCHF-kost lite mer spännande kan man krydda sitt vatten med bordsvattenaromer, man kan garnera sin LCHF-tårta med röd jordgubbsgrädde, alternativt dricka mumsiga kaffedrinkar med smak av Hasselnöt alternativt choklad samt någon droppe Sucralose för sötma. Aromhuset säljer mängder av smaker för vatten, kaffe, vispgrädde samt yoghurt genom sajten www.allt-fraktfritt.com.
Att acklimatisera vid LCHF-mat och konstant blodsockerbalans
När man har hållit på med LCHF ett tag så vänjer man sig vid den nya maten. Man experimenterar med brödrecept, steker kolhydratsfria pannkakor samt baka LCHF-godsaker när något ska firas. Man saknar inget samt brukar till samt med fryna på näsan åt smaklöst, vitt bröd, sliskigt socker samt näringsfri makaroner samt pizza. LCHF-mat är supernyttig, supergod samt utformad efter enkla principer. Har man väl vant sig så är man ofta omvänd för livet! Speciellt som man får mer energi genom att slippa blodsockersvängningar som gör en trött.
LCHF på restaurang samt semester
Många upplever det som komplicerat att äta enligt LCHF ute på restaurang alternativt utomlands på semestern, men egentligen är det inte det alls. Visst, går man på ett italienskt pastahak så antagligen det dyker upp vissa utmaningar, men så länge det finns kött på menyn så brukar det gå bra. Valfritt kött med gräddig eller smörig sås samt kanhända lite grönsallad till samt voila – en perfekt LCHF-måltid. På hamburgerbarer tar man bara dän brödet och på pizzerian kan man beställa en kebabtallrik utan pommes.