Vietnamesisk kanel minskar kroppsfettet och ökar muskelmassan
Viktminskning och muskeltillväxt gynnas av Saigonkanel
Vad mer än Saigonkanel kan stimulera både tillväxt och förbränning? I regel går dessa två inte hand i hand, men den vietnamesiska kanelens säregna egenskaper gör det möjligt. Den som önskar bli av med överskottsfett, men samtidigt stimulera muskeltillväxt kan dra rejäla fördelar genom ett dagligt intag av upp till fyra gram Saigonkanel.
Saigonkanel och viktminskning
Vad Saigonkanelen utför för viktminskningen är att den ökar insulinkänsligheten vilket får kroppen att koppla av i sin insulinutsöndring. Detta leder i sin tur till att cellerna absorberar glukosen i blodet långsammare – kort sagt så får man mer tid på sig att förbränna energin på ett jämt sätt innan den lagras i fettcellerna.
Om man å andra sidan tränar mycket så vill man ju att energin ska absorberas kvickt, och här får kanelen en annan roll – den öppnar då upp cellerna för upptagning av glukosen och musklerna växer – processen påminner om insulinets roll, som ju är satt på semestermode av samma kanel.
Skilda typer av kanel
Det finns tre huvudtyper av kanel:
• Ceylonkanel
Denna kanel kallas ofta för äkta kanel, den har ljusare kulör och mildare arom än Kassiakanel, därutöver är den sprödare och därför lättare att förändra till pulverform. Ceylonkanel växer fritt i Asien och odlas i Afrika och Sydamerika. Kumarinhalten är lägre i Ceylonkanel, men det är också halten av kanelaldehyd som är det verksamma ämnet med samtliga hälsofrämjande egenskaper.
• Kassiakanel
Kassiakanelen växer fritt i sydöstra Kina, på Java och Sumatra och kryddan som är så frekvent förekommande i våra kök utvinns från trädets bark. Kassiakanel har starkare arom än Ceylonkanelen.
• Malabarkanel
Denna kanelsort, som kommeer från kustområdet i Indien med samma namn, är inte särskilt vanlig på marknaden.
Saigonkanel är tätt besläktad med Kassiakanel, dvs en kanelaldehydladdad, smak- och färsgstark kanel som överträffar den vanliga Kassiakanelens egenskaper ganska rejält. I essentiella oljor av Saigonkanel återfinns en 25 %-ig halt av kanelaldehyd. Detta gör denna kanelsort till den mest kostsamma på marknaden, men likaså den tydligt bästa kvalitetsmässigt.
Vill man satsa på att bättra på formen med kanel så får man helt klart bäst utfall med hjälp av vietnamesisk kanel.
Saigonkanel
Kärt barn har många namn och det gäller också för denna kanelsort som har sitt påbrå i Vietnams högland. Vanligtvis kallas vietnamesisk kanel för Saigonkanel, kanske för att det är ett kortare, enklare namn att lägga på minnet och använda sig av i såväl tal- som skriftspråk, men sanningen är att denna fantastiska krydda faktiskt växer i centrala Vietnamn, ganska långt från den sydliga staden Saigon. I sitt hemland är Saigonkanelen en obligatorisk ingrediens i nudelsoppan Pho.
Kanel är smakligt i mycket!
Den som önskar införa ett dagligt standardintag av Saigonkanel kanske undrar hur kanelen äts på bästa sätt. Det finns mängder av maträtter vari kanelsmak passar, t ex vanlig köttfärssås, köttbullar, olika köttgrytor samt i soppor. Att kanel är smakligt till desserter vet vi mycket väl – säg kanelbullar och alla förstår! På gröten, i yoghurten och även i glass är det riktigt smakligt med kanel. Man ska heller inte undervärdera kanelsmaken i drycker som kaffe och te och om man tränar kan det vara angenämt med lite Saigonkanel i proteinshaken, testa och se!