Viktminskning samt muskeluppbyggnad gynnas av Vietnamesisk kanel
Vietnamesisk kanel sänker blodsockret
Det har länge varit känt att kanel är blodsockerbalanserande. Kanelen tar udden av de höga topparna och djupa dalarna som blodsockret kan slunga sig mellan när man intagit för mycket socker (kolhydrater). Målet är att ha ett så jämnt blodsocker som möjligt för att fresta så lite gällande kroppens funktioner som möjligt.
Nyckeln till balanserade blodsockernivåer ligger i insulinets status. Har man låg insulinutsöndring så absorberas glukoset långsammare av cellerna och ger energi åt kroppen under en längre period. När insulindistributionen sker i långsamt mak ges energin också möjlighet att förbrännas i blodet innan den lagras i fettcellerna. Medan låg och balanserad insulinutsönding är något positivt som tyder på hög insulinkänslighet så är å andra sidan ingen insulinutsöndring en livsfarligt tillstånd.
År 2004 publicerades en undersökning i Journal of Agricultural and Food Chemistry där forskare upptäckte att kanelextrakt kunde bättra sockermetabolismen upp åt 20 gånger genom att förfina fettcellernas insulinkänslighet. Denna upptäckt visar att kanel är en oerhörd tillgång för att bränna kroppsfett.
Ökad muskelmassa med Saigonkanel
I bodybuildingsammanhang har insulindoping länge varit ett rejält bekymmer. Insulin är ett anabolt hormon som för energi åt kroppens celler – vilket framförallt blir muskelcellerna om man aktiverar dem, och fettcellena om man sitter stilla.
På liknande vis som att ett överskott av insulin stimulerar muskeltillväxt genom att forcera energin i muskelvävnaden, ger ett extraintag av kanel omedelbar upptagning av energi i musklerna, men i frånvaro av de farliga bieffekter som kommer av ett överdivet insulinintag. Den verksamma agenten i kanel – kanelaldehyd – har således många likheter med det kraftfulla och naturligt anabola (tillväxtstimulerande) hormonet insulin, samtidigt som det verkar för att begränsa utsöndringen av insulinet.
Överdriven kanelkonsumtion är skadligt
Det finns inte så mycket att betvivla när det gäller kanel och dess positiva hälsoeffekter gällande människokroppen, mer än att överdriven konsumtion på sikt kan vara skadligt för levern. Det är karuminet i kanelen som är toxiskt och vid tillfälliga överdrivna konsumtioner kan man drabbas av flyktig huvudvärk. Kumarin finns, utöver i kanel, också i flera gräs- och klöverarter.
Det ska väldigt mycket till för att man ska komma upp i skadliga mängder kumarin via intag av kanel. En måttlig dos för att få de positiva egenskaperna av Saigonkanel, utan att drabbas av huvudvärk alternativt leverskador, ligger på omkring fyra gram, men har man rejäl kroppsvolym så kan man troligtvis öka något. Man får dock främjad ketos med hjälp av så lite som ett gram per dag, så det kan vara bra att prova sig fram till en lagom dos.
Var köper man vietnamesisk kanel?
Det latinska namnet för vietnamesisk kanel är Cinnamimum Loureiroi och på marknaden är kanelen beryktad både som Saigonkanel samt vietnamesisk kanel, vilket kan vara bra att veta för att undvika förvirring.
Den vietnamesiska kanelen är i regel dyrare än vanlig Ceylonkanel, men de extra kronorna är bra investerade då hälsoeffekterna från Saigonkanel är så oerhört större än de är från vanlig Ceylonkanel. Det är möjligt att beställa Saigonkanel på webben.