Saigonkanel maximerar fettförbränningen
Saigonkanel och annan kanel
Saigonkanel är en typ av kanel som odlas i Vietnam, den är nära besläktad med Kassiakanel, men sitter på avsevärt rikare arom – och för människan hälsofrämjande egenskaper.
Låt oss reda ut begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi oftast stöter på i matvarubutikerna, den är billig och rik gällande smak och doft. Den består av ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar även ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan ifall den intas i för rejäla doser.
Kassiakanel är den ordinära kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad innefattar doft och smak, samt har ljusare kulör. En stång av Ceylonkanel är bara rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i båda ändar.
Saigonkanel är på flera sätt lik Kassiakanelen, men är också starkare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss mån skadliga kumarinet. Begränsar man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram per dag får man dock inga negativa hälsoeffekter av kumarinet. Det är dock tillräckligt för att erhålla de hälsosamma effekterna.
Blodsocker och fettförbränning
Människokroppen mår som bäst när blodsockret är i balans. Det finns skilda sätt att se till så att detta sker och den kroppsliga processen är mångfacetterad. Träning, intag av föda med lågt GI och dessutom helt avstå ifrån kolhydrater är samtliga gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott skick – och blodsockret under kontroll.
Ett annat sätt är att inta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig tydligt balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går långsammare samt att insulinkänsligheten ökar, vilket är en av många enastående effekter som kanelen har på kroppen. Vill man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, eller i frukostmålet, en perfekt början på dagen med tanke på att den stimulerar.
En balanserad blodsockernivå är i sig fördelaktig för fettförbränningen eftersom att den sänker insulinutsöndringen och därmed lagrar mindre energi i fettvävnaden.
LCHF och Saigonkanel
Om man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter såsom LCHF eller Atkins, så äger Saigonkanelen fortfarande en mängd gynnsamma kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man erhåller en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen åstadkommer också att energi lättare lagras i muskelmassan, ungefär på samma vis som insulinet åstadkommer när man tränar samt äter kaloririk föda.
Dosering av Saigonkanel
Det är betydelsefullt att man har koll på vad man sätter i sig – och i vilken mängd. Det gäller allting man äter, så också kanel. Saigonkanel innehåller hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som skänker alla dessa fantastiska effekter på kroppen. Men Saigonkanel är likaså rikt på kumarin, som inte är lika hälsofrämjande, framför allt kan kumarin ställa till det med levern om det överdoseras.
Man har funnit att max fyra gram Saigonkanel ska intas per dag, för den avsevärt mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som tak. Tydliga effekter på blodsocker samt ketos uppfattas dock efter mycket små doser, så man bör pröva sig fram för att finna en dos som är lämplig för en.