Saigonkanel och LCHF
Ett nytt hett diskussionsämne i lågkolhydratsvärlden är Saigonkanel, som uppvisar uppenbara tendenser på att ha ketosoptimerande egenskaper.
Vad är LCHF?
LCHF betecknar Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft väldigt genomslag i Sverige framför allt, men även i resten av världen. Denna diet påbörjas mestadels av personer som vill gå ner i vikt, men är främjande även för personer som önskar gå upp i vikt, som har besvär med blodsockerbalansen eller med sockerberoende.
Egentligen mår alla bra av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen konstaterats i en grundlig och oberoende analys. Man antar då att antalet LCHF:are kommer att öka till antalet och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.
Det finns oerhört många olika tappningar av LCHF, vissa kör LCHF OCH endast naturliga råvaror, medan andra gärna gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar tämligen mycket mellan skilda LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Bör man inta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater dagligen? Eller möjligtvis ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett avsevärt tufft mål att nå, då får man leva på rent fett samt protein – dvs. inga vegetabilier. En femprocentsgräns är vanlig bland de som önskar gå ner i vikt snabbt och effektivt, men också här ges mycket lite plats för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som intar upp mot 50 gram kolhydrater per dag, så kallade liberala LCHF:are.
Vad som förenar alla dessa är en uppfattning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater och att ketos är ett tillstånd man gärna låter kroppen gå in i.
Vad är ketos?
Ketos är det tillstånd man hamnar i när glukosen upphör i blodet. För att underhålla den med energi måste kroppen bilda ketoner och dessa föredrar att fånga energi från lagrat fett framför andra alternativ. När kroppen är i ketos, dvs. när den äter rejält med fett och protein och väldigt lite kolhydrater, så bränner den kroppsfettet i betydligt högre omfattning än annars.
Det finns de som inte ordentligt når ketos, hur innerligt de än anstränger sig för att exkludera kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är låg. Vad som har dykt upp nu är att denna kategori personer verkar slungas in i ketos om de tillsätter kanel till sin dagliga kost. Saigonkanel har dessutom visat sig ge absolut störst verkan.
Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna
I det centrala Vietnams begsområden växer Saigonkanel. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi vanligtvis finner ute i handeln. Den är tämligen kraftfull, men inte tillnärmelsevis så kraftfull som Saigonkanel. Lite Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen rivstartar redigt.
Vad har Saigonkanelen för bra effekter vid en LCHF-diet
Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och även här är just Saigonkanel överlägsen. Genom att kanelen dämpar utsöndringen av insulin, som är verksam för att förvara energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen snabbare ett ketogent läge. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge verkan, men man kan äta 4 gram Saigonkanel per dag utan att riskera att drabbas av några riskfyllda bieffekter.