Kan man dra allt socker över en kam?
Socker är ett samlingsnamn för ett enormt antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.
Socker är sött samt energirikt och består det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.
I vardagligt anförande samt i mindre detaljerade innehållsförteckningar nyttjas termen socker oftast om raffinerad sackaros.
Strösocker och bitsocker består av bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros.
Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, samt det säljs typ vanligt socker som bit- eller strösocker.
Det är flera annorlunda sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.
Vi stoppar i oss allt för mycket socker alternativt kolhydrater för att det skall vara nyttigt för anatomin.
Samt ”vanligt” socker som det som är i till exempel läsk som Coca Cola är inte nyttigt.
Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?
Fast Coca Cola försvarar sej med att en burk innehåller lika mycket socker som motsvarande antal apelsinjuice.
Skillnaden är emellertid att apelsinjuice består av vitaminer och mineraler som du knappt hittar i en CocaCola ask.
Men låt oss ta en titt på lite annorlunda val till det ”vanliga” sockret.
Polydextrose Kostfibrer
Polydextrose är vattenlösliga fibrer som nyttjas i födoämnen.
Ca 9% är sockerarter, resten är fibrer.
Ungefär 75% går rakt igenom kroppen, övriga blir mat till “goda” mikroorganismer i tarmarna.
Är i många annorlunda livsmedel så att tillverkarna kan bravera med ”Innehåller “goda” fibrer”
StröSöt – som strösocker men med många olika namn
Strösöt ser ut samt smakar som socker – men innehar bara ungefär 75% sötma mot socker.
Strösöt är en 100% naturlig produkt och det officiella namnet är Erytritol.
Säljs under en antal varumärken,
Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.
Erytritol är en sockeralkohol samt tas ej upp alls utav anatomin.
Inget kalorier samt Inget i GI (glykemiskt Index).
Liknar och har samma granulering som strösocker.
Finns naturligt i päron, meloner samt svamp med flertal.
Sucralose flytande
https://allt-fraktfritt.com/sucralose-19/
Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är gjort av socker.
Till skillnad från socker så kan kroppen ej ta opp Sucralose.
Inga kalorier samt inga kolhydrater med övriga ord.
Det nya sötningsmedlet, tillverkat av socker men helt sockerfritt.
Smakar som socker. Klicka för mer info.
Är som sacketter, helt kolhydratfria, ger bara sötman och är perfekt till fika, the samt liknande.
Sacketter ger blott sötman.
Vill man också har “Body”, dvs fylligheten som socker ger, så finns det en pulvermix med maltodextrin.
Maltodextrin är tvättad kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med syra och/eller enzymer.
Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en mycket lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.
Maltodextrin används framförallt som fyllnadsmedel i sötningsmedel.
Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas opp fort i kroppen.
Aspartam
Aspartam är ett sötningsmedel som nyttjas istället för socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.
Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår huvudsakligen i klar livsmedelsvaror.
Aspartam är ett proteinliknande ämne som ger 4 kcal per gram.
Aspartam skänker noll kariespåverkan och ingenting blodsocker- alternativt insulinsvar.
Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men tack vare sin omkring 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.
Aspartam innehar, till skillnad från vissa övriga sötningsmedel, ej någon laxerande effekt vid överkonsumtion
Bruk
Aspartam är tillsatt i närmare 6000 livsmedel världen över, varav ungefär. 2000 i Europa.
Substansen används som sockerersättning i bl. a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.
Debatten om risker
Substansen är en utav världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.