Atkinsmetoden lämpar sig väl för många människor
Man hör ofta att Atkinsmetoden ska vara anpasslig och passa massor olika människor. Vi har alla olika förutsättningar och lever under särskilda villkor och omständigheter. Då och då kan det innebära begränsningar i levnadssätt, och att till exempel påbörja Atkinsdieten är därför ej självklart för alla med tanke på de risker dieten kan medföra för en del.
Den som lätt blir gnällig och orkeslös av blodsockersvängningar ska undvika Atkinsdieten. Samma sak beträffar den som har en utökad risk för hjärtsjukdom samt har sämre kolesterolvärden. Det beror på att man enligt dieten äter stora mängder fett. Dock har inte det samband i förhållande till den ökade risken kunnat bevisas i tillräckligt hög grad och samtidigt hävdar en del forskare motsatsen, d.v.s. att det inte alls föreligger någon risk.
Den senaste tiden har det t.o.m. visats att det kommit flera positiva rapporter. Men experter rekommenderar ändå att man bör förhålla sig avvaktande till Atkinsdieten om man har hjärtsjukdom eller sämre kolesterolvärden till dess forskningen pekar åt samma riktning och sålunda blivit mer etablerad.
Det finns flera fördelar med en lågkolhydratkost. Den fjärde fasen inom dieten innebär till exempel ett levnadssätt med balans mellan näringsintag och motion. Då och då kan det vara besvärligt att bli motiverad, och inte sällan bryter människor dieter allt för tidigt.
Atkinsdieten är lämpad för den som inte ser det som en förlust att inte få frossa i pasta och bröd och som gillar uppenbara regler. När man väl har vant sig med dieten så brukar suget efter exempelvis pasta vara försvunnet. Den som hellre drar ner på kolhydrater kan istället njuta mer av en fet sås eller varför inte en aning vispgrädde.
Atkinsmetoden är dessutom passande för vegetarianer samt veganer. Därutöver erbjuder Atkinsmetoden ett utbud av mat som passar att äta när man är ute och reser och kommer i kontakt med diverse snabbmatställen och olika typer av restauranger. På så sätt kan Atkinsdieten ses som oerhört flexibel.
Det är just flexibiliteten i dieten som gör den lämpad för massor människor. Den som äter enligt Atkinsdieten kan dessutom vara flexibel mellan faserna och skifta dem sinsemellan. Exempelvis kan en del människor behöva mer tid än andra i induktionsfasen för att nå ketos. Och personer i den sista fasen, den så kallade underhållsfasen, måhända tvingas återgå till induktionsfasen för att uppge ytterligare ett exempel.