Atkinsmetodens stöd av forskningen
En tydlig anledning till Atkinsdietens populäritet är att forskningen har uppvisat goda resultat för den. Det vetenskapliga startskottet samt den vetenskapliga grunden åt Atkinsdieten initierades när dr Robert C. Atkins under 70-talet utformade en kontrollerad kolhydratmetod efter att ha studerat några vetenskapliga artiklar som gav stöd åt en sådan metod. Det visade sig att Atkins påverkan skulle skänka upprinnelse till ett enormt intresse hos bantare världen över. En ny bantningstrend började successivt få grund och allt fler påbörjade Atkinsdieten.
På den tiden hade en utökad tendens till fetma uppenbarat sig i USA, vilket oroade Atkins. Men han insåg att ifall man höll sig till korrekt föda och på samma gång begränsade de raffinerade kolhydraterna så började kroppen förbränna fett istället för kolhydrater. Det fick positiva effekter för viktminskning samt andra förbättringar relaterade till hälsa.
En otvetydig styrka med Atkinsdieten som också lockade många bantare att börja med den, var att dieten tillät mycket av vad flera ansåg vara aptitlig mat. Till skillnad från andra dieter kunde man fortfarande njuta av diverse läckerheter och trots det gå ner i vikt. Vilket självklart gjorde Atkinsdieten till en drömdiet för frossarna.
Sedan 70-talet har forskare och praktiker av Atkinsmetoden fått nya insikter och mycket av vetenskapen har utvecklats rejält. Den har blivit mer stabil och på så vis blivit lättare att följa. Exempelvis uppmanade dieten under 80-talet att man skulle äta mycket ägg och biff men med tiden blev dieten mer tillåtande och öppnare vad gällde viss föda.
På så vis har Atkinsdieten oupphörligen varit under utveckling vilket i sin tur medfört att dieten jämt haft en aktuell status i sammanhang som har haft med välbefinnande samt mathållning att göra. Den huvudsakliga och vägledande principen är dock fortfarande att kolhydratintaget i hög grad ska vara kontrollerat. När idealvikten är nådd ska en fortsatt reglering av kolhydratintaget upprätthållas och forskningen har visat att det dagliga intaget på 50 – 80 gram kolhydrater tvingas hållas för att inte en viktökning ska bli ett faktum återigen.
I dagsläget finns hundratals studier om Atkinsdieten som uppmärksammar positiva resultat av viktminskning samt andra fördelar som är relaterade till hälsan. Det kan exempelvis handla om reducerade risker för hjärtsjukdomar, diabetes, inflammation, högt blodtryck. Dessutom kan dieten leda till minskad fetma hos barn och ungdomar, och forskningen har dessutom visat på indikationer på fördelar i behandlingen av epilepsi
Forskningen bedrivs i huvudsak från dominerande universitet samt institutioner i USA. Flertal experter inom landet bidrar till vetenskapliga underlag inom metabolism, fysiologi samt livsmedelsvetenskap. Det finns ett otvetydigt intresse av Atkinsdieten världen över p.g.a. dietens positiva effekter. Ur ett vetenskapligt perspektiv får massor människor bekräftelser som på löpande band vad gäller Atkinsdietens positiva effekter. Det innebär självfallet att Atkinsdieten ökar i populäritet än mer ju bättre det vetenskapliga stödet blir.