Bättre och sämre socker
Socker är ett samlingsnamn för ett stort antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.
Socker är sött samt rikt på energi och utgör det främsta bränslet i livsprocesserna.
I vardagligt tal och i mindre detaljerade innehållsförteckningar används termen socker mestadels om raffinerad sackaros.
Strösocker och bitsocker består av bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom ordinärt socker som bit- eller strösocker.
Det finns flera annorlunda sockerarter, de främsta sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.
Vi stoppar i oss allt överdriven mängd socker eller kolhydrater för att det ska vara nyttigt för kroppen.
Och ”vanligt” socker som det som finns i exempelvis läsk som Coca Cola är inte nyttigt.
Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar sexton sockerbitar?
Fast Coca Cola försvarar sig med att en burk består av lika mycket socker som likvärdig mängd apelsinjuice. Skillnaden är dock att apelsinjuice innehåller vitaminer samt mineraler vilket du knappast hittar i en CocaCola burk.
Men låt oss ta en titt på en del skilda alternativ till det ”vanliga” sockret.
Polydextrose Fibrer
Polydextrose är vattenlösliga fibrer som finns i livsmedel.
Ungefär 9% är sockerarter, resterande är fibrer.
Ungefär 75% går rakt genom kroppen, övriga blir mat till nyttiga bakterier i tarmsystemet.
Finns i många olika livsmedel så att tillverkarna kan bravera med ”Innehåller nyttiga fibrer”
StröSöt – som strösocker men med många olika namn
Strösöt ser ut samt smakar som socker – men innehar bara ca 75% sötma mot socker.
Strösöt är en 100% okonstlad produkt och det officiella namnet är Erytritol.
Säljs under en mängd varumärken,
Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.
Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp över huvud taget av kroppen.
Inga kalorier samt noll GI (glykemiskt Index).
Ser ut som och innehar samma granulering som strösocker.
Förekommer naturligt i päron, meloner och svamp med mera.
Sucralose flytande
Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.
Till skillnad från socker så kan kroppen inte ta upp Sucralose.
Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.
Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men fullkomligt sockerfritt.
Smakar som socker.
Finns som sacketter, till fullo kolhydratfria, bidrar till blott sötman och är superb till kaffe, te och liknande.
Sacketter skänker bara sötman.
Vill man även ha “Body”, dvs fylligheten som socker skänker, så finns det en pulvermix med maltodextrin.
Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, oftast med hjälp av syra och/eller enzymer.
Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en oerhört lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.
Maltodextrin används i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas upp snabbt i kroppen.
Aspartam
Aspartam är ett sötningsmedel som används istället för socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, o.s.v.; ämnets E-nummer är E 951.
Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår mestadels i färdiga livsmedelsvaror.
Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till 4 kcal per gram.
Aspartam ger ingen kariespåverkan samt inget blodsocker- eller insulinsvar.
Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men eftersom sin ungefär 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.
Aspartam har, till skillnad från en del andra sötningsmedel, inte någon laxerande verkan vid överkonsumtion
Användning
Aspartam är tillfört i närmare 6000 livsmedel världen över, varav ca 2000 i Europa.
Substansen tillämpas som sockerersättning i bl.a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner m.m..
Debatten gällande risker
Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda samt debatterade.