Cinnamomum loureiroi kanel I kaffet ger viktminskning under vissa omständigheter
Ketos sätter fart på fettförbränningen
Ketos är ett ord som för bara ett litet antal år sedan knappt var känt i allmänna kretsar, men idag är det ett ord på allas läppar. Ketos är ett kroppsligt tillstånd som en stor del av svenskarna idag strävar efter att hamna i genom att lägga om sin kost till LCHF – Low Carb High Fat (lite kolhydrater mycket fett) . Andra dieter är Atkins och Skaldemans diet.
Vad är då ketos?
Ketos är när kroppen är i fettförbränningsläge i stället för kolhydratförbränningsläge.
Ketos verkar i kroppen när ketoner blir den energigivande substansen istället för glukos, som är det vanliga. För att detta ska kunna ske måste i stort sett alla kolhydrater (mjöl, socker, bröd, gryn, pasta) uteslutas ur kosten och sedan måste glukoslagret i musklerna tömmas. När kroppen blir utsvulten på glukos så går den över till att producera ketoner, samt denna arbetsgång kräver mycket mer handlingskraft, dessutom är ketonerna mycket fördelaktiga för fettförbränningen. I ketos är fettförbränningen konstant förhöjd oavsett om man tränar alternativt sitter helt stilla. Håller man på att banta så behöver man inte motionera för att gå ner i vikt och inte syssla med svält (kaloribantning) som även minskar muskelmassan.
Kanel är mer än «okej» vid en lågkolhydratsdiet
Länge har man rekommenderats att piffa opp maten med kanel om man vill avstyra kolhydrater. Att kanel är «ok» under en lågkolhydratsdiet har alltså varit känt sedan länge, men att kanelen i sig är direkt gynnsam för att hamna i ketos är inte lika känt.
Saigon Kanel ökar insulinkänsligheten 29% vilket innebära att kroppen producerar mindre insulin, samt ju mindre insulin – desto bättre!
Annorlunda kanelsorter fungerar självklart olika bra, men bara en kanelsort fungerar riktigt bra – Saigonkanel . Den bästa kanelen för ketos är Vietnamesisk kanel (Saigonkanel) Cinnamomum loureiroi.
Hur kan man använda kanelen?
Kanel har ganska säregen smak och det är antagligen inte så roligt att förtära kanelsmakande mat dagarna i ända. Faktum är att det är ganska lite kanel som skall till för att ge proportionerligt stor effekt på ketosen. I kaffet alternativt teet är det väldigt gott med några stänk kanel, mindre än ett halvt gram är ganska lagom dosering. På detta vis får man en riktigt bra start på dagen samt fettförbränningsprocessen kickas igång redigt.
Kanel på grekisk yoghurt, på LCHF-gröt alternativt i LCHF-musli, i en mustig köttgryta och i diverse bakelse (på lågkolhydratsvis såklart!) är oxå fantastiskt mumsigt. Man kan göra egen kanelglass, det är mycket godare än man kan tro, och vill man piffa till den lite tillägg så kan man hava i ingefära oxå, eller lite apelsinessens. Fantasin är som vanligt nyckeln till framgång.
Det enklaste är lite Saigonkanel i kaffet – det är gott.
Kanel stöder även vid vanliga dieter
Det är inte bara strikta lågkolhydratare som kan avvika fördelar ur ett regelbundet intag av kanel, realitet är att den som äter kolhydrater får stabilare blodsocker om den jämsides intar kanel. Så, lågkolhydratare uppnår bättre ketos med hjälp av kanel samt kolhydratsätare blir inte riktigt lika brutalt drabbade av kolhydraterna om de balanserar dem med kanel. En briljant smakgivare är vad den är – och fantastiskt god!
Extrem konsumtion av kanel kan vara farligt
Man skall äta toppen fyra gram kanel per dag alldenstund kanel innehåller ämnet kumarin som i stora doser och efter långvarigt intag kan affektera levern negativt. Det ska emellertid ganska mycket till för att man ska lyckas få i sig mer än fyra gram kanel per dag under en längre tid.