Hur använda sötningsmedel för att få god söt smak på något nyttigt tillvägagångssätt?
Jättemånga kan aldrig ens ha i tanke sej något liv förutan att kunna söta.
Vill man inte gå upp i vikt finns det många olika alternativ att välja mellan idag. Sackarin är ett av många exempel på sötningsmedel man kan använda med gott samvete.
Gott samvete alternativt ej, sackarin är numera inte det enda eller ens den absolut bästa metoden till att söta med.
Som sötningsmedel upptäcktes sackarin redan på 1800-talet och har använts som som sötningsmedel sedan dess mest för kaffe och te. Eftersom sackarin går genom matsmältningen utan att tas upp av kroppen så påverkas inte kroppens insulinnivå av denna form av sötning.
En gudasänd gåva till alla diabetiker. Sötningseffekten är hela 500 ggr jämfört med vanligt socker, men den lite kemiska metalliska smaken uppskattas inte av alla.
Ett annat bra alternativ är Sukralos som sötningsmedel som smakar gott och har bara ett fåtal kalorier.
En extra fördel med Sukralos utöver att det också ger 500 ggr sötare än socker är att det kan hettas upp och därmed är lämpligt för bakning. Sukralos är framställt av socker.vilket är orsaken till att det smakar socker. Ett medel som är lite svagare i sötningsgrad är cyklamat.Ett sötningsmedel av olika salter och det har cirka 40 gånger mer sötningseffekt jämfört med socker.
Ett annat sötningsmedel som är mycket känt är aspartam som är uppbyggt av två olika aminosyror, nämligen fenylalanin och asparaginsyran. När ser en produkt som marknadsförs som “bantningssötmedel” eller sockerfri sötning är det förmodligen Aspartam den innehåller,
Problemen med Aspartam är att smaken är lite kemisk.
Förutom de articifiella kan man finna även 100 % naturliga och dessa är mycket populära
De senaste åren har det varit ganska mycket diskussioner om de articifiella sötningsmedlen, speciellt sackarin och Aspartam om eventuella bieffekter de kan ge för hälsan.
Stevia som också kallas sötflockel gjorde många glada när det släpptes fritt på marknaden.
En variant av strösötningsmedel är Stevia´s sötströ som används snarligt strösocker fast är betydligt mycket nyttigare. Detta sötströ är cirka 18 gånger sötare än vanligt standardströsocker.
Stevia kan ge en lätt och oangenäm bismak av lakrits som inte uppskattas av alla. Tillverkarna av Stevia försöker ibland att dölja denna smak genom att blanda i annat men oftast med ett dåligt resultat.
Om inte Stevia “faller dig på läppen” kanske du istället ska prova Erytritol ett naturligt sötmedel du annars hittar i äpplen och päron. Smakar som socker och ser dessutom som socker. I smak det näst bästa sötmedlet efter Sukralos.
Liksom Sukralos är Erytritol svårt att hitta i butiker men båda finns online både på prisad och allt-fraktfritt.se.
När du ska välja ett bra sötningsmedel så ska du veta att man ska få i sig mycket av de artificiella sorterna för att det ska anses vara farligt.
Om du inte gillar smaken av de naturliga sötningsmedlen kan du alltid prova att söta med sackarin eller Sukralos. Vilken som ska bli din favorit får din egen smakupplevelse avgöra.