Relevant att tänka på vad man äter när man går på Atkinsdieten
Atkinsmetoden är en hård diet som kräver mängder disciplin och motivation. Självfallet finns det födoämnen som ska undvikas för att dieten ska bringa så goda resultat som möjligt. Grundtanken med Atkinsmetoden är att dra ner på kolhydraterna, och speciellt dra ner på de snabba kolhydraterna. Det innebär att det krävs ett rejält reducerat intag av socker och också fiberfattiga produkter som innehåller mycket vitt mjöl.
Ca 50-75% av kroppens energibehov bör komma från protein och fett och det återstående energibehovet från intag av kolhydrater.
En tydlig fördel är att det under de senaste åren har vuxit fram en ökad medvetenhet hos både konsumenter och producenter. I mataffärerna finns därför mer grovt bröd att hitta, och sockerhalten i exempelvis yoghurt samt i juicer har blivit mindre. Födoämnen som innehåller mycket fibrer som grönsaker, frukt, linser, bönor och spannmål är förvisso bra i begränsade mängder men bör reduceras i enlighet med Atkinsdieten. Det är viktigt att hålla uppsikt över dessa födoämnens olika GI-värden.
Det krävs ju en viss mängd protein inom Atkinsmetoden. Därför är det fördelaktigt att äta ändamålsenligt protein som främst finns i vilt kött, avokado och fisk.